شنبه, 14 تير 1404

پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری

  • ساعت : ۰۰:۰۰
  • تاريخ :
     ۱۳۹۹/۰۷/۲۹ 
  • تعداد بازدید : 1089
دکتر کامبيز بازرگان معاون وزير و رئيس سازمان در شورای تحقيقات کشاورزي:
برلزوم ورود جدی پژوهش در تدوین قوانین و دستورالعمل های كلان مدیریتی حوزه آب تاكیدكرد

به گزارش روابط عمومی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شورای تحقیقات کشاورزی با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و  رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی،  دکتر ارژنگ جوادی معاون پژوهش و فناوری سازمان، دکتر محمودی معاون توسعه مدیریت و منابع ، مدیران ستادی و سایر رئیسان موسسه ها ، پژوهشکده و پژوهشگاه تابعه سازمان به صورت وبینار در سالن اندیشه برگزار شد. 
حجت الاسلام سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان ضمن تبریک فرارسیدن ماه ربیع الاول ماه میلاد حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی(ص) این ماه را بهار ماه‏ ها، خواند و دلایل آن را پدیدار شدن آثار رحمت الهی و ذخایر برکات خداوندی در این ماه و تابیدن انوار جمال الهی بر زمین و زمینیان دانست. وی در ادامه با اشاره به اینکه آب از دیرباز و از بدو پیدایش حیات، نقش اساسی در ادامه زندگی و طبیعتاً درموجودیت انسان ایفا کرده است. به نزول آیات شریفه قرآن کریم در جایگاه و منزلت آفرینش آب این مایه حیات پرداخت و گفت: در این آیات تمام شگفتی‌هایی را که در آفرینش مخلوقات مختلف هست و رشد و نمو تمامی این موجودات را به نزول آب وابسته دانسته است و این خود از شگفتی‌های بزرگ جهان خلقت و از آیات الهی است.
وی اذعان به اینکه خاصیت حیات‌دهندگی آب در آیات متعدد قرآن اشاره شده است تصریح نمود: به نظر می‌رسد که در قرآن، آب با ارزش‌ترین آفریده خداوند بعد از انسان است. چرا که آب نه تنها حیات می‌بخشد بلکه هر حیاتی اصلش از آب است. و در قرآن کریم آب، رزق الهی است و باید از آن بجا استفاده شود.
 دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به ضرورت اتخاذ رویکرد کلان و آینده نگر در پژوهش های بخش کشاورزی بیان داشت: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج لازم است در کنار وزارت جهاد کشاورزی، نگاه کلان، استراتژیک و آینده نگر داشته باشد؛ در جلسه قبلی شورای تحقیقات کشاورزی، سیمای کلی خاک در کشاورزی مطرح و چالش های کلان در این حوزه به بحث و بررسی گذاشته شد و در این جلسه نیز با توجه به اهمیت موضوع آب و لزوم ورود پژوهش در تصمیمات کلان دستگاه های اجرایی سیمای آب به بحث و بررسی گذاشته می شود.

دکتر بازرگان با اشاره به رویکردهای مبتنی بر پژوهش، بررسی موانع پژوهش های مطلوب و اثربخشی آن در تصمیم سازی های کلان را خواستار شد و تاکید کرد: لازم است پرسش های کلان در بخش کشاورزی به عنوان مثال در حوزه آب، با  انجام پژوهش های سودمند و کاربردی پاسخ داده شود.
وی با تاکید بر ضرورت بکارگیری دانش در تعریف رویکردها و  تدوین دستورالعمل ها وقوانین یادآور شد: در حوزه آب و آبخیزداری کشور پرسش های کلان متعددی وجود دارد و دستگاه های اجرایی مهمی از جمله وزارت نیرو در زمینه آبخیزداری  و غیره زمینه کاری مشترک با وزارت جهادکشاورزی دارند که لازم است برای تدوین قانون جامع آب که پیش نویس آن به تازگی تهیه شده است، پژوهش ورود جدی در این زمینه داشته باشد تا به دیدگاه های کلی که حوزه آب وجود دارد پاسخ علمی داده شود. 
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،  بر رویکرد تضمین پایدار آینده تولید در پرداختن به موضوعات و پرسش های حوزه کشاورزی کشور تاکید کرد.
دکتر ارژنگ جوادی معاون پژوهش و فناوری سازمان با بیان اینکه موضوع پايداري مصرف آب در نهايت در گرو تطبيق رفتار انسان با چرخه آب است اظهار داشت: جوامع انساني نيازدارند كه قابليت خود را در مديريت استفاده از آب، چنان فراگير و منسجم توسعه دهند كه كيفيت و كميت آب مصرفي انسان اكوسيستم هاي تامين كننده اش حفظ گردد .
وی افزود: آب به عنوان منشاء حيات و زير بناي رشد توسعه به رغم ارزش و اهميتش در بسيار موارد به طور بيهوده و ندانسته تلف مي شود و اين درحالي است كه رشد روز افزون جمعيت، استفاده  صحيح از منابع آب موجود را طلب مي كند، چرا كه كمبود آب بزرگترين مانع توسعه است . 
دکتر جوادی با بیان این مطلب که كشور ما در كمر بند خشك جهان قرارگرفته و ميزان بارندگي آن يك سوم متوسط جهاني است خواستار تدوین راهکارهای اجرایی در جهت استفاده  بهينه از آب در بخش های مختلف به ویژه در بخش کشاورزی و صنعتی شد و گفت: طبيعي است كه اقدام هاي مناسب، مانع بروز خسارت هاي گسترده و قابل توجه می گردد.
وی با تاکید بر اینکه دولت و كاربران عمده ي آب لازم است موضوع افزايش كارايي در مصرف آب را در اولویت قراردهند گفت: برنامه ريزي در جهت كاهش و وابستگي كشور به آب و بهينه كردن مصرف آب امكان پذير خواهد بود، مثلا در بخش شهري با الگوي مصرف و استفاده از تجهيزات مناسب، در بخش صنعت با بازيافت و استفاده مجدد از آب و در بخش كشاورزي با بالابردن بازده  آبياري می توان ميزان وابستگي به آب را كاهش داد.
دکتر ارژنگ جوادی بر استفاده از ابزارهاي اقتصادي، به خصوص سياست هاي قيمت گذاري تاکید نمود و خواستار توجه ویژه به زير ساخت هاي شهري و همچنين آبياري شد و اظهار داشت: براي ترغيب ايجاد فناوري بهتر لازم است انگيزه هاي اقتصادي ، و بهبود مديريت را مد نظر قرار داد که در این راستا با گرفتن هزينه كامل آب مصرفي از مصرف كننده، كارايي بيشتري را در تخصيص آب و مصرف آن مي توان به كار بست.
دکتر داود نیک کامی رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری با اشاره به اینکه افزايش جمعيت سبب شده است تا نياز انسان به موادغذايي افزايش يابد اظهار داشت:  آب به عنوان یکی از عناصر موثر و نقش آفرین در تامین مواد غذایی است افزون بر آن شرايط اقليمي کشور موجبات کمبود آب و کاهش راندمان محصول در کشور را به همراه داشته است؛ بروز سيل در اغلب آبخيزهاي کشور با شستشو و حمل خاک توام است که علاوه بر نابودي آب، خاک حاصلخيز را نيز از دسترس خارج مي سازد.
وی با اشاره به لزوم توجه به خسارات جاني و مالي ناشي از سيل در پايين دست  افزود: اجراي عمليات آبخيزداري با هدف کنترل و گسترش سيلاب که معمولا با هدف جلوگيري از تخريب ناشي از سيل، افزايش پوشش گياهي، بهبود کيفيت خاک و افزايش آب زيرزميني دنبال مي شود، چند سالي است که مورد توجه مسئولان اجرايي در کشور قرار گرفته است.
دکتر نیک کامی اظهار داشت: طرحهاي پخش سيلاب و تغذيه مصنوعي از جمله اقدامات موثر و قابل تقديري است که مي تواند موجبات بهبود درآمد و اشتغال آبخيزنشينان را نيز فراهم سازد. 
در ادامه نیز دکتر فرود شریفی، عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری ضمن ارائه گزارش تکمیلی نقش آبخیزداری در منابع آب، سیمای آب در حوزه های آبخیز کشور را تبیین نمود.
وی  تاثير اين عمليات بر خاک و سفره آب زيرزميني را مورد ارزيابي و تحليل قرار داد و افزود: نتايج نشان مي دهند که اين عمليات توانسته است کيفيت عناصر غذايي خاک را بهبود بخشيده و افزايش کمي آب سفره را به همراه داشته باشد.
دکتر فرود شریفی ابراز امیدواری کرد با با اجرای طرح های آبخیزداری تغذیه دوباره منابع آب زیرزمینی كه دشوارتر از هر زمان دیگری به نظر می رسد امکان پذیر باشد. 

اصل خبر را اینجا ببینید.

 

 

 

 

 

امتیاز :  ۵/۰۰ |  مجموع :  ۱

برچسب ها